Bemærkelsesværdige danske cykelryttere i nyere tid

Danmark har en rig historie inden for cykelsporten med mange store internationale sejre gennem årene. Det er jo egentlig ganske bemærkelsesværdigt, når man tænker på, at vi i Danmark kun har en befolkning på 5,8 millioner, hvilket må siges at være noget mindre end mange af de andre nationer, vi historisk har konkurreret med. Vi har heller ikke et landskab med høje bjergpas eller faretruende nedkørsler, som skulle indbyde til træning i det terræn, som vi historisk har haft ganske god succes med at erobre i landevejsløbene. Man skulle altså mene at danskernes forudsætning for at klare sig godt internationalt burde være stærkt begrænset, men til gengæld har vi en lang tradition for at befordre os på cykel, og over 90% af alle danskere ejer en cykel. Det har affødt en kontinuerlig strøm af gode danske cykelrytter gennem de sidste mange årtier, som har været til stede i feltet på alt fra grand tours til forårsklassikere og olympiske discipliner.

Vi har fundet et par af de bedste og mest betydningsfulde danske cykelryttere, som du bør kende til, hvis du interesserer dig for cykling på konkurrenceniveau.

Rolf Sørensen

Rolf Sørensen vandt etaper i både Tour de France og Giro d’Italia, samt forårsklassikerne Liege-Bastogne-Liege og Flandern Rundt i henholdsvis 1993 og 1997. I sin aktive karriere fra 1985-2022 vandt han mere end 80 sejre, heriblandt i sølvmedalje i landevejsløbet ved OL i Atlanta i 1996, og er dermed den mest vindende danske cykelrytter i nyere tid.

Bjarne Riis

Bjarne Riis er en tidligere professionel landevejscykelrytter, som kørte fra 1986 til 1999. Ørnen fra Herning er mest kendt for sin samlede sejr i Tour de France i 1996, som desværre senere blev skæmmet af afsløringer om, at han havde brugt præstationsfremmende stoffer under løbet. Riis har tilstået at have brugt bl.a. EPO i løbet af sin karriere, og som følge heraf blev han frataget sin Tour-titel i 2007. På trods af dette anses han stadig for at være en af de bedste danske cykelryttere nogensinde.

Lasse Norman Hansen

Lasse Norman Hansen er en anden meget succesfuld dansk cykelrytter. Han adskiller sig fra de øvrige på listen, da han primært har opnået sin succes som banerytter. I en alder af blot 20 år blev han olympiske guldvinder ved de Olympiske Lege i London i 2012, hvor han sejrede samlet i disciplinen omnium – som kan betragtes som banecyklingens svar på sekskamp. Ved OL i Tokyo i 2020 stod han igen øverst på skamlen; denne gang i parløb-disciplinen sammen med Michael Mørkøv. Med en samlet høst på hele 5 olympiske medaljer, er han en af Danmarks mest vindende olympiske atleter gennem tiderne.

Michael Rasmussen

Michael Rasmussen er en tidligere professionel cykelrytter, som var aktiv i perioden fra 1995–2013. Han gjorde sig første gang bemærket med sin sejr ved verdensmesterskabet i mountainbike i 1999 inden han skiftede til landevejscykling. Han vandt bjergtrøjen i Tour de France i både 2005 og 2006. Kyllingen fra Tølløse lå til en samlet sejr i Tour de France i 2007 inden hans daværende hold, Rabobank, valgte at trække ham ud af løbet. Efter at have knust al modstand i bjergene, så det længe ud til at han skulle blive Danmarks blot anden cykelrytter, som løb med den samlede sejr i verdens største cykelløb. Han forlod i stedet løbet skandaliseret med karrieren i ruiner efter at være blevet afsløret i at snyde med de såkaldte whereabouts.

Er du den næste på listen?

Fælles for alle på listen er, at de har valgt at satse alt på en professionel karriere som cykelrytter. Det er langt fra alle, der driver det så vidt som disse fem, men mindre kan også gøre det. Hvis du selv vil i gang med at dyrke cykling på et højere niveau, skal du starte med at melde dig ind i en cykelklub og anskaffe dig en ordentlig racercykel til landevejsløb. Du kan finde et stort udvalg af racercykler, banecykler og mountainbikes på bikeland.dk uanset om du er nybegynder eller blot vil tage din cykling til det næste niveau.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *