Få en skæg-agame som hobbydyr

Der er mange, som har hund eller kat, men kunne det ikke være lidt mere spændende med et kæledyr, som ikke er så almindeligt? Det kunne f.eks. være krybdyr, som på sin vis stiller færre krav. De er nemlig ikke kæledyr i gængs forstand, men snarere hobbydyr, som som trives bedst i deres terrarie.

Et godt begynderdyr er skægagamen, som også et forholdsvis billig i indkøb.

Køb agamen hos en privat opdrætter

Nogle dyrehandlere tilbyder ganske vist skægagamer, men det ses desværre alt for ofte, at de ikke er passet særlig godt. Mod al forventning er der også masser af eksempler på, at dyrehandlere ikke har den store viden om disse specielle dyr.

Derfor er der faktisk større chancer for at få sunde dyr og gode råd fra private opdrættere, som har styr på tingene. Du kommer lettest i kontakt med sådanne avlere ved at melde dig ind i relevante fora på f.eks. Facebook.

Nødvendigt udstyr

Ud over selve skægagamen får du brug for noget udstyr, som heldigvis er en engangsudgift. Det dyreste er terrariet, som skal have god plads. 

Derudover er der behov for varmelampe, særligt UVA, og UVB-belysning, som immiterer solens stråler, samt diverse indretnings- og pynteting.

Hvis du køber brugt, vil du måske kunne nøjes med f.eks. 1000 kroner for hele molevitten.

Levende foder

Det lidt specielle ved skægagamer er, at de til dels lever af insekter. Og de skal være levende. Du kan finde dem i naturen, eller evt. købe dem online. Det kan f.eks. være melorme eller fårekyllinger.

I naturen spiser skægagamen mange forskellige insekter, så husk at fodre så varieret, som du kan.

Du får mest ud af insekterne, hvis de passes godt. Dels vil de være sundere for din skægagame, men med god pasning lever de også længere, og dermed er der penge at spare. Insekterne er nemlig den største løbende udgift.

Salat og andet grønt

Ud over insekter skal skægagamen også have salat og grønt. I voksealderen udgør insekterne det primære foder, mens voksne agamer skal have mest grønt. Man plejer at sige 80/20% insekter/grønt til ungerne, og det omvendte til de voksne.

Hvis du køber agamen som unge, er det vigtigt at lære den at spise grønt helt fra starten. Ellers risikerer du, at den ikke er tilbøjelig til at tage det som voksen.

Held og lykke med projektet

Med denne korte intro skulle du gerne have fået en ide om, hvad du går ind til, hvis du vælger skægagamen som dit fremtidige hobbydyr.

Før du anskaffer dig dyret, bør du dog læse op på både pasning og behov, så du er godt forberedt.

Rigtig god fornøjelse 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *