Forstå OCD: Vejen til bedring

Obsessiv-kompulsiv lidelse også kaldet OCD er en form for angstlidelse. Lidelsen kan få personer til at opleve tvangstanker og tvangsadfærd som opstår på grund af disse tanker. De tanker som man kan opleve er kendetegnet ved irrationelle, påtrængende tanker og tvangstanker, det kan afspejle sig i overdreven håndvask eller rengøring. Aktiviteterne føler personen er nødvendig at udføre, for at lindre angsten, og her kan ocd behandling være hjælpsomt til at arbejde med tvangstankerne.

Hvilke behandlingsformer findes der mod OCD?

Behandlinger for OCD omfatter ofte en form for psykoterapi, medicin eller en kombination af begge. Kognitiv adfærdsterapi bruges også almindeligvis til at løse underliggende udfordringer. Denne terapiform kan være behjælpelig til at hjælpe den syge med at håndtere de symptomer og tvangstanker, som personen oplever.

 Alternative råd til at håndtere sin OCD

Ud over de forskellige behandlinger, man modtage, er der andre ting, der kan gøres, for at hjælpe håndtere de symptomer, som forbindes med OCD. Det kan eksempelvis være, øvelser i afslapningsteknikker, og sørge for at få tilstrækkeligt med søvn og motion til hverdag. Man kan også forsøge at undgå de udløsende faktorer og arbejde med at blive i stand til at kunne håndtere tankerne, hvis de skulle opstå. Støtte fra familie og venner, er kan også i høj grad hjælpe med at give opmuntring og forståelse, til personen kæmper med tvangstanker.

Det vigtigt at huske på, at tingene tager tid, og at det derfor ikke er noget man kan skynde på. Man bør ikke være for hård ved sig selv, hvis man føler at man ikke opnår fremskridt. Hav i stedet fokus på de små forbedringer, og små skridt i den rigtige retning.

Målsætningen med behandlingen af OCD er at formindske hyppigheden, intensiteten og varigheden af tvangstankerne. Hvis man får den rette behandling, så kan mange mennesker blive bedre klædt på til at håndtere de symptomer, som de oplever, og til at leve et normalt liv uden hyppige og intense tvangstanker. Kender du en som kæmper med OCD? – så er det vigtigt at søge hjælp så hurtigt. Med hjælp fra en psykolog kan der foretages en vurdering af tilstanden og udarbejdes en skræddersyet behandlingsplan. Planen kan indeholde informationer omkring terapiformer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *