Hvad forbinder du med påske? Er det den hyggelige familiepåskefrokost, påskegudstjenesten, uddelingen af påskeæg eller noget helt fjerde? Måske ser du blot påsken som et påskud for at holde fri og slappe af. Uanset hvad, så er påsken ensbetydende med mange forskellige traditioner – nogle ældgamle og andre relativt nye. Her kan du få et overblik over nogle af de mest populære traditioner, så du kan blive klogere på påsken.
Hvad er påske?
Påske kommer oprindeligt fra den jødiske fest, pesach, hvor jøderne fejrer udfrielse fra Egypten. I kristne lande forbindes påsken ikke i samme omfang med festligheder. Det var nemlig i påsken – nærmere bestemt langfredag – at Jesus døde på korset, og påsken er dermed den tid på året hvor man mindes den himmelske frelser.
I Danmark indledes påsken med Palmesøndag, som var den dag Jesus red ind i Jerusalem. Skærtorsdag iscenesatte han den sidste nadver, mens han hans opstandelse fejres Påskedag. Påskedag, eller påskesøndag, falder altid på første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn. I Danmark er Skærtorsdag, Langfredag, Påskedag og 2. Påskedag helligdage.
Navnet langfredag refererer naturligvis til den lange og pinefulde timer, som Jesus tilbragte på korset, mens ’skær’ i Skærtorsdag henviser til ren, som i udtrykket ”ren og skær”. På denne dag vaskede Jesus disciplenes fødder rene. Palmesøndag har taget navn efter de palmegrene som indbyggerne i Jerusalem hyldede Jesus og disciplene med, da de red ind i byen.
Påskeæg
I dag forbindes påsken gerne med æg – de særlige påskeæg. Påskeæg kan være alle former for dekorative æg – lige fra traditionelle hønseæg til æg i chokolade eller æggeskaller i pap, som kan indeholde slik til børnene. Ja påskeæg kan også være juvelbesatte smykker som man kender det fra Fabergé-æg.
Traditionen for at dekorere hønseæg – og andre fugleæg – går langt tilbage i tiden. Som symbol kan ægget symbolisere fertilitet og (gen)opstandelse, men indenfor kristendommen kan ægget også være et mere specifikt symbol på Jesu tomme grav efter opstandelsen fra de døde.
Ligesom man pynter med æg, har påskekyllinger også fået en fast plads, når der skal pyntes til påske. Både som symbol og i praksis hænger kyllingen naturligvis tæt sammen med ægget.
Påskelammet
Det er populært at spise lammekød ved påsketid – en tradition som også har sin oprindelse i bibelen. Her er lammet et billede på Jesus, som i Det Nye Testamente kaldes for ”Guds Lam”. Også i det Gamle Testamente er lammet forbundet med påsken. For at undgå de egyptiske plager, skulle jøderne smøre dørstolperne til deres huse med frisk blod fra et lam. Dette ville sikre dem imod at miste deres førstefødte.
Påskeharen
Påskeharen har derimod ikke så meget med bibelen at gøre. Idéen med påskeharen stammer fra Tyskland, hvor den figurerede i eventyr og andre overleveringer. Traditionen med påskeharen dukkede for alvor op i Danmark i starten af det 20. århundrede, og i dag bruges den gerne som dekoration.