Historien kan fortælle om tekstilindustriens fremtid

Der er kommet en strøm af nye materialer de sidste par år, hvor materialet som har virket til at slå mest igennem er bambus. Det fantastiske ved det materiale er, at bambusplanter gror vældig hurtigt. Det betyder at du har rigeligt af bambusplanter til rådighed. Bambusplanten jordforbedrer endda jorden der den vokser i. Det efterlader ernæringsgod jord til at benyttes som jord til andre afgrøder. Bambus kan plante sig selv og kan gøre det, uden hjælp af vækstmidler og kemikalier.

Bambusmaterialet formår at være en sviner, i selve nedbrydelsen af bambus til viskose. Det udleder enorme mængder vand og kemi. Der er dog et par stykker, som har opklaret den fremstillingsproces. F.eks. er alt bambus som JBS producerer udvundet i et “lukket kredsløb”. Der bliver cirka 95% af vandet recirkuleret og alle kemikalier samlet ind – så ingenting ender i havet. Hvis du for eksempel køber de bambus underbukser du ser fra JBS, er de væsentlig mere klimavenlige end det konventionelle bambus viskose der er fremstillet hos andre.

Det er mere bæredygtigt at købe økologisk bomuld i stedet for den traditionelle bomuld, da der bruges væsentlig mindre vand i markerne med bomuld og hos leverandøren der fremstiller bomulden. Der udledes også væsentlig færre pesticider på markerne og benyttes færre kemikalier i tekstilerne ved fremstillingen på fabrikken. Det bliver altså både mindre skadeligt for din babys hud, alt imens det også er bedre for miljøet.

Vil du gøre et bærekraftigt valg når du skal købe tøj, skal du beslutte dig for at købe økologiske tøjdele – og det må også helst være GOTS certificeret, der er en garanti for at det er produktionskæden fra start til slut der er domineret mange strenge krav. Køber du økologisk bomuld når du køber tekstiler, går du næppe ned i den gode kvalitet – og det behøver hellere ikke være mere omkostningsfuld, når producenten bestiller store mængder nok, selvfølgelig kan få de samme priser som konventionel bomuldssengetøj. Se fx bare på Liewood, der kan producere økologisk sengetøj til de samme priser som dem der sælger konventionelt bomuldssengetøj.

Der har de forgangne par mange år været et voldtag af vores fælles miljø igennem tekstilindustrien, som har fabrikeret alt for meget tøj, der lynhurtigt er blevet kastet i skraldespanden igen. Det har udgjort behovet for os homo sapiens, at vi skulle udskifte vores garderobe jævnligt end andre skifter undertrøjer. Det symboliserer at der nu bliver smidt alt for meget af tekstil ud, som kunne have været benyttet af andre – noget ender til genbrug, men rigtig meget direkte i havene. Konventionel bomuld er en vanvittig belemring for vores allesammens klima, da der forbruges store mængder h2o i fremstillingen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *